همانگونه که مستحضرید تعاریف گوناگونی در توصیف گریس صورت پذیرفته که مهمترین آن ها عبارتند از :
گریس ماده ای است جامد یا نیمه جامد که از مشتقات نفتی و چند نوع صابون تشکیل یافته است و اصولا برای مصارف مخصوصی با یک پرکننده یا بدون پرکننده می باشد.
در داخل گریس ماده ای جامد یا نیمه جامد وجود دارد که از ترکیب یک پرکننده روغن ساخته شده است. شایان ذکر اینکه مواد دیگری که در خاصیت آن تاثیر داشته باشد نیز به آن افزوده میشود.
گریس یک ماده مهم برای روانکاری میباشد که برای جدا نشدن آن از قطعات متحرک در اثر نیروی جاذبه و یا فشار کارکرد، در ترکیب و اجزای تشکیل دهنده آن از پرکننده ها استفاده میگردد.
توجه: به گریس ها روغن های صنعتی نیز گفته میشود.
نخستین گریس های ساخته شده توسط دست انسان گریس هایی بر پایه کلسیم بودند که از ترکیب مواد بدون استفاده از گرما بوده و به شکل سرد تولید می شدند.
البته پس از بوجود آمدن ماشین آلات صنعتی بزرگ که اساس این دستگاه ها به هنگام کار، سرعت زیاد و همینطور گرمای زیاد می باشد، گریس های نوین برای بهره وری بهتر از این دستگاه ها طراحی و تولید شدند.
برخی از گریس های تولید شده بسیارنرم ، مقاوم در برابر آب و بسیار کارآمد میباشند.
اصولا گریس ها در دمای محیط جامد یا نیمه جامد بوده و براساس میزان گرانروی آن به 9 گرید گوناگون تقسیم بندی میگردند و نامگذاری آنها 6 گروه را در بر میگیرد که این گروه ها با حروف و اعداد مشخص می گردند. این 6 گروه به شرح ذیل میباشند:
مواد افزودنی بکار رفته (در صورت استفاده)
نوع روغنهای پایه سنتتیک (در صورت استفاده)
گرید گریس
حداکثر دمای مجاز عملیاتی
حداقل دمای مجاز عملیاتی
هنگامی که یک روانکار بصورت یک لایه نازک بین قطعات قرار می گیرد باعث سهولت لغزش آنها شده و ضمناً اجازه تماس آنها را به یکدیگر نمی دهد. اگر فشار مکانیکی وارده بر روی قطعات از حدی تجاوز کند، روانکار مابین آنها گسسته شده، قطعات با یکدیگر تماس مستقیم پیدا کرده و منجر به سایش و خرابی آن ها می شود.در این شرایط است که از مواد افزودنی تحمل فشار استفاده میگردد تا موجب استقامت لایه روانکار شده و به هنگام کارکرد فی ما بین قطعات گسسته نشود.
این مواد میتوانند بصورت مایع یا جامد باشند.
گرانروی که نام دیگر آن لزجت، یا ویسکوزیته یا چسبندگی میباشد،
بمعنای مقاومت یک مایع در برابر اعمال تنش برشی، در یک سیال جاری و در حال حرکت که لایه های گوناگون آن نسبت به یکدیگر جابجا میشوند یا اینکه به مقدار مقاومت لایه های سیال در برابر لغزش روی هم را گرانروی سیال می نامند. هر چه گرانروی مایعی بیشتر باشد برای ایجاد تغییر شکل مساوی نیاز به تنش برشی بیشتری میباشد. بعنوان نمونه گرانروی عسل از گرانروی شیر بسیار بیشتر است .
با بالابردن دما در کاربرد گریس ها ، گرانروی شاره های مایع کاهش می یابد اما با افزایش دما در گازها قضیه کاملا بر عکس می باشد.
البته درصد دگرگونی آن برای شاره های گوناگون متفاوت است.
گریس ها از مخلوط یک ماده غلیظ کننده که همان انواع صابون های فلزی می باشند بعلاوه یک روانساز که از انواع روغن های صنعتی میباشند تولید می شوند . معمولا غلیظ کننده ها هیدروکربن هایی هستند که بین 50 تا 80 اتم کربن دارند. ولی در عوض هیدروکربن های سازنده روغن ها حداکثر تا 30 اتم کربن بیشتر ندارند.
برای تهیه گریس ابتدا صابون فلزی مورد نیاز از ترکیب آمینو اسید و قلیای فلزی (لیتیم ، سدیم یا کلسیم) تهیه شده و سپس در دستگاه مخصوصی، روانساز به آن افزوده میشوند. برخی از انواع خاص گریس فاقد صابون فلزی بوده و از خاک معدنی بنتونیت برای تغلیظ آن استفاده می گردد.
اصولا از گریس ها برای روانکاری فضاهایی استفاده میگردد که امکان روانکاری مکرر توسط روانساز مایع وجود نداشته یا اصلا مقرون به صرفه نباشد (مانند قطعات متحرک جلوبندی خودرو )
گریس ها بر خلاف روغن ها وظیفه خنک کنندگی و پاک کنندگی را نمیتوانند انجام دهند .
بسیاری از نیروهای محرکه بدون استفاده از گریس قابل استفاده نیستند . هر چند گریس در مقابل سایر روانکارها از مقدار مصرف کمتری برخوردار است ولی جایگاه آن دارای اهمیت میباشد.
تعداد دفعات روانکاری با گریس در مقایسه با روغن کمتر بوده و این امر باعث کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات در دستگاه ها و قطعات می شود. ضمن اینکه این امر در شرایطی که دسترسی به ماشین آلات سخت باشد یک مزیت محسوب میگردد. مانند موتورهای نصب شده بر روی سقف ها ، خطوط محرکه، بلبرینگ های غیر قابل دسترس و نظایر آن
گریس همچنین بعنوان یک مانع برای ورود گرد و خاک یا خروج برخی مواد از ماشین آلات نیز عمل می نماید.
روانکاری با گریس در آب بندی قطعات و کاسه نمد ها و نظایر آن با هزینه بسیار کمتری امکان پذیر میباشد. ضمن اینکه کاسه نمدهای آب بندی شده به وسیله روغن به لحاظ تولید اصطکاک بیشتر با قطعات، نیروی بیشتری را به هدر میدهند.
در مقایسه با استفاده از روغن برای روانکاری، گریس ها برای مدت بیشتری در قطعات باقی مانده و به روانکاری ادامه میدهند. بعبارتی دیگر برخی گریس ها طوری ساخته شده اند که بصورت آب بندی تا پایان عمر مفید قابل استفاده از دستگاه یا قطعه، در آن باقی میماند.
یکی دیگر از کاربرد های گریس برای مواقعی است که قطعه برای مدتی مورد استفاده قرار نگیرد و روانکار از آن خارج شده باشد كه در اینصورت برای جلوگیری از زنگ زدگی این قطعات از گریس استفاده میشود.
شایان ذکر اینکه برخی از انواع گریس ها مشکل روانکاری در مجاورت با آب را نیز حل کرده اند .
برخی گریس های دیگر هم اصطکاک کمتری را به هنگام شروع استفاده از دستگاه ها ایجاد می نمایند.
گریس مانند یک لایه نرم بین قطعات قرار گرفته و ضمن کاهش صدا و ارتعاشات در برخی دستگاه ها ، باعث کارکرد روان در برخی دیگر از دستگاه ها مانند چرخ دنده ها نیز میشود.
گریس در دستگاه ها و قطعاتی که در فشار زیاد ، دمای بالا، شرایط سخت عملیات، یا سرعت پایین و شوک های مداوم کار میکنند و یا یاتاقان هایی که چرخش محوری آن ها بطور مرتب معکوس می گردد بهتر عمل می نماید.
گریس ها اغلب در محلی که ماشین بشدت خوردگی و سایش داشته باشد کاربرد بهتر و بیشتری دارند.
اکثر گریس ها در دماهای متغیر کاربرد وسیعی دارند اما بیشتر روغن ها دارای دمای کارکرد معینی هستند.
در طراحی بوش ها و یاتاقان های ماشین آلات ، گریس ها نسبت به روغن های روانکار نقش موثرتری داشته و عناصر تشکیل دهنده آن را ساده تر می كنند. به طور کلی استفاده از روغن ها برای این منظور هزینه بالاتری به خود اختصاص میدهند.
شایان ذکر اینکه گریس در صنایع فولاد – صنایع تولید سیمان – صنایع هوایی – صنایع خودروسازی و اغلب قطعات بکار گرفته شده در ماشین آلات سنگین نیز کاربرد دارد.
گریس ها دستگاه ها را به هنگام استفاده خنک نمی کنند.
روغن ها به راحتی در مجاری دستگاه ها نفوذ پیدا کرده و از آنجاییکه ویسکوزیته گریس ها زیاد است این امر به کندی صورت می پذیرد که از ضعفهای مهم گریس می باشد.
روغن ها از نظر نگهداری در انبارها مزایای بهتری دارند.
گریس پایه لیتیوم
این نوع گریس ها ، هم دارای مصارف صنعتی و هم دارای مصارف خانگی می باشند.
یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده این گریس ها هیدروکسید لیتیم میباشد که در فرمولاسیون نهایی گریس بعنوان آب عمل می نماید.
دارای پایداری حرارتی بسیار بالایی بوده و همچنین مقاومت بسیاری در برابر آب نیز دارد. در واقع نوعی ضخیم کننده برای ضخیم شدن روغن محسوب میگردد. نام دیگر این گریس، گریس چند منظوره نیز میباشد.
این نوع گریس یکی از پرمصرف ترین و مرغوب ترین انواع گریس صنعتی بوده و بلحاظ پایداری حرارتی به گریس نسوز نیز معروف می باشد.
از ویژگی های مهم دیگر این گریس ها می توان به قابلیت چسبندگی عالی این گریس به فلزات اشاره نمود. که علاوه بر روان کاری بسیار عالی ماشین آلات و قطعات آن، دوام آنها را نیز بالا میبرند.
گریس پایه کلسیم
صابون های بکار رفته در این نوع گریس از ترکیب چربی ، روغن صمغ ، نوعی اسید چرب، و قلیاهایی مانند آهک ساخته میشود. این نوع از گریس با مخلوط این صابون ها با روغن هایی بر پایه معدنی و مقداری آب گری اولیه بوجود می آید.
این گریس ضمن کاهش اصطکاک در دستگاه ها به هنگام کار، از اکسیداسیون و زنگ زدگی دستگاه ها و ماشین آلات به هنگام استفاده جلوگیری می نماید.
گریس پایه سدیم
بلحاظ وجود روغن و انواع ضخیم کننده ها و افزودنی ها باعث روانکاری در انواع ماشین آلات صنعتی می شود.
رنگ گریس
رنگ گریس ها اصولا به کیفیت آنها بستگی ندارد بلکه به روغن پایه و غلیظ کننده های آن بستگی دارد.
اما رنگ انواع گریس با توجه به موارد مصرفی آنها عبارتند از : کاملا بی رنگ ، زرد قهوه ای ، قهوه ای تیره ، سیاه و طلایی
در تولید انواع گریس از رنگ های خاص مثل قرمز- آبی یا سبز از رنگ دانه های معتبر و مناسب استفاده میگردد.
در گریس هایی با رنگ روشن از روغن پایه مرغوب استفاده میگردد.
گریس رنگ سفید : قابل استفاده در ماشین آلات صنایع غذایی
گریس های سیاه رنگ : گریس های مولی یا گرافیتی که مناسب مصرف برای شرایط دشوار میباشند.
گریس های رنگ قرمز : برای کار در دمای بالا مناسب میباشند.
گریس های آبی رنگ : کارایی مناسب برای دماهای پایین
گریس های رنگ سبز : مناسب برای مواردی که با محیط زیست سازگاری داشته باشند و همچنین برای روانکاری انواع شاسی خودرو و قطعات با سرعت چرخش و فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
عوامل مهم تاثیر گذار بر قیمت انواع گریس های صنعتی نیز مانند سایر محصولات تولید شده و آماده فروش پارامترهایی مانند مواد و متریال های بسیار با کیفیت و مرغوب بکار رفته در تولید این محصول ، شرکت سازنده آن و کشوری که این محصول در آن طراحی و تولید میگردد، کیفیت ظاهری آن، میتوان اشاره نمود .
کشورهای آمریکا – انگلستان – آلمان – ایتالیا – کره جنوبی – ژاپن – اوکراین – هند – تایوان و چین
و از مهمترین برند های انواع گریس میتوان به برند های زیر اشاره نمود:
اروشل – شورون– کلوبر - اجیپت – مولی کوت- - گالف – ساناکو- آرال- نایکو
NYNAS-MOBIL FUCHS-TOTAL-SHELL- ESSO- OXANE- BECHEM- BP- LUCAS- BITZER-PARS OIL- THERMINOL- TEXACO- SASOL-CASTROL- SKF- MAXIMA WATER PROOF- MARINE- STAR BRITE- ROYAL PURPEL- TIMKEN-MAG 1- LUCAS- VALVOLINE
شرکت تهران فرگام با بیش از سه دهه فعالیت اقتصادی و تجاری در عرصه واردات، توزیع و فروش بلبرینگ ها ، رولبرینگها، یاتاقان های صنعتی و کشاورزی، کاسه نمد، ساچمه، تسمه و زنجیرهای صنعتی و کشاورزی و لینیر و بال اسکرو و انواع گریس های صنعتی و نسوز یکی از قدیمی ترین و توانمندترین شرکت هایی است که در این صنعت فعالیت داشته و مفتخر است در تمامی این سال ها علاوه بر جلب خشنودی و رضایت مشتریان محترم ، توانسته با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت ، تامین قطعات مورد نیاز بسیاری از صنایع بزرگ کشور را نیز عهده دار گردد. از اینرو چنانچه قصد خرید هر یک از انواع کالاهای یاد شده را داشته باشید قطعا بلبرینگ تهران فرگام ارزشمند ترین گزینه شما خواهد بود، لذا مستدعی است با مراجعه به لیست محصولات ما ضمن استعلام قیمت از کارشناسان مجرب و متخصص این شرکت نسبت به خرید آنلاین و یا تلفنی از طریق شماره واتس آپ 09056629423 و یا سایر کانال های ارتباطی مندرج در این سایت خریدی آسان و لذت بخش را تجربه نمایید.
مدیریت شرکت تهران فرگام
مسعود نیکخواه